DE NATUURLIJKE TUIN
De oplossing voor velen met een druk leven is de tuin waarin 'de kunst van het weglaten' wordt gebruikt: terras, dakplataan, geschoren hagen en zo min mogelijk onderhoud.

Niet iedereen houdt echter van deze minimale stijl, er zijn ook tuinbezitters die eigenlijk de voorkeur geven aan een weelderige tuin met bloemrijke borders.
Het vermeende intensieve onderhoud weerhoudt hen er echter van deze tuinwens te realiseren. Dat kan anders, met de natuurlijke tuin, maar eerst een stukje geschiedenis.
Ook na de bloei decoratief

Salvia
Engelse invloeden - de cottage garden
Met deze bloemrijke borders worden meestal de fraaie, maar ook arbeidsintensieve Engelse borders bedoeld.
Gertrude Jekyll (1843-1932) grondlegster van deze beplantingsstijl, lette aanvankelijk als beeldend kunstenaar hoofdzakelijk op de uiterlijke verschijningsvormen van planten zoals vorm, textuur, bloem- en bladkleur.
In mindere mate werd rekening gehouden

met de voorkeuren en eigenschappen zoals hoeveelheid zon, vocht en groeikracht ten opzichte van elkaar.
Hierdoor moet er nog steeds, om toch het beoogde resultaat te bereiken, veel ingegrepen worden.
Het aanbinden van planten, snoeien, wieden, e.d. kan dan voor een perfectionist uitgroeien tot een dagtaak


Inspiratie uit de natuur
De invloedrijke plantenkweker Karl Foerster (1874-1970) observeerde wèl de voorkeuren en eigenschappen van verschillende plantengemeenschappen in de vrije natuur. Hij gebruikte nieuwe tuinplanten, zoals siergrassen, en creëerde nieuwe plantencombinaties. Door rekening te houden met de natuurlijke standplaats ontstonden gezonde stevige planten die aanzienlijk minder onderhoud vergden.

De Nederlandse ontwerpers Piet Oudolf, Ton ter Linden en Henk Gerritsen hebben Foersters' werk voortgezet.
Zij hebben veel nieuwe tuinplanten verzameld, gekweekt en op vernieuwende wijze toegepast. Deze vernieuwende stroming ("Dutch Wave") gebruikt tuinplanten die dichtbij hun oorspronkelijke vorm zijn gebleven en rijk aan vorm en structuur zijn.
Planten voor De Natuurlijke Tuin.
Aster

Berijpt gras
De Natuurlijke Tuin - minder onderhoud
Wordt in de traditionele border de nadruk gelegd op de kortstondige bloei van een plant, voor de Natuurlijke Tuin worden planten gekozen die ook voor en na de bloei interessant zijn, het hele jaar door, zelfs 's winters in de grijze mist, berijpt of in de sneeuw.
Na de winter bestaat het onderhoud uit het eenmalig afknippen en afvoeren van alle plantenresten. Het licht verteerbare materiaal kan versnipperd als mulchlaag tussen de
planten gestrooid worden of via de

composthoop weer aan de planten teruggeven worden.
Aanvankelijk zal er tussen de jonge aanplant wel onkruid gewied moeten worden - later zal dit bij een gesloten plantengemeenschap minimaal zijn.

Het aanbinden van planten is vrijwel overbodig geworden omdat zij, vanwege hun natuurlijke stevige bouw, niet spontaan zullen omvallen zoals bij overgecultiveerde topzware tuinplanten het geval is.

Geen wildernis - wel veel natuur
De Natuurlijke Tuin is geen wildernis, maar trekt wel veel dierlijk leven aan.
De nectarrijke bloemen lokken hommels, zweefvliegen en vlinders. De zaden zijn 's winters geliefd bij kleine zangvogels.
Een Natuurlijke Tuin is een tuin waar ecologie en vormgeving in harmonie samengaan.
Door deskundige plantenkeuze en juiste toepassing in een tuinontwerp ontstaat eentuin die er geen dag hetzelfde uitziet. Een tuin die combineert met moderne en klassieke architectuur, in de stad of op het platteland.
Een onderhoudsvriendelijke tuin die leeft, sfeervol en duurzaam is, een tuin die er het hele jaar door interessant uit blijft zien. Ook met een volle agenda is een tuin met veel variatie in vormen en kleuren mogelijk.
'Alto Verde' ontwerpt natuurlijke tuinen.

Naar boven


vlinders bijen en hommels

          |  INTRO  |  VISIE  |  WERKWIJZE |  PORTFOLIO  |  CONTACT  |  LINKS  |   ALLERLEI   |