TUINADVIES JANUARI

Afhankelijk van het weer zijn er altijd wel klusjes in de tuin te doen. Voor uitgestelde werkzaamheden zoals die losse plank van de schutting of het kapotte tuinhekje is er nu tijd genoeg.
Controleer ook het tuingereedschap zoals de snoeischaar, grasmaaier en de spade. Schoonmaken, slijpen, invetten en smeren – klusjes waar je later veel gemak van hebt.
Kijk ook eens of het bindmateriaal van aangebonden (klim)planten niet te strak zit en gaat ingroeien. Boompalen kunnen meestal na zo’n drie tot vijf jaar na planting wel verwijderd worden.
Let bij zware sneeuwval op de wintergroene planten zoals bamboe, buxus en taxus. Verwijder de sneeuw met een lange stok o.i.d. zodat de takken niet door het gewicht kunnen breken. Bij strenge kale vorst de vorstgevoelige planten tijdelijk zwaarder bedekken met blad of stro. Tip: bewaar de
januari

 

 

 

 

 

takken van de kerstboom en houd ze achter de hand voor het geval het stevig gaat winteren. Tijdens dooi de zware winterbescherming weer lichter maken om mogelijke broei of het te vroeg uitlopen van de planten te voorkomen. Houd het materiaal wel bij de hand want het is pas januari. Vergeet u de vogels in de tuin niet, in het groeiseizoen eten ze massa’s bladluizen, rupsen e.d.
Voer ze nu bij op een katveilige plaats met
vetbollen, pinda’s en speciaal strooivoer. Hang zo mogelijk nestkastjes op en maak ze in het winterseizoen schoon. Hang ze na het schoonmaken weer terug omdat veel vogels er ’s winters ook in overnachten.
Maak eens een wandeling door de tuin en ontdek dat een tuin die niet ’winterklaar’ gemaakt is er met rijp of met sneeuw veel interessanter uitziet.

naar boven

februari

 

 

 

 

vorst de vorstgevoelige planten tijdelijk zwaarder bedekken met blad of stro. Tijdens dooi de zware winterbescherming weer lichter maken om mogelijke broei of het te vroeg uitlopen van de planten te voorkomen. Houd het materiaal wel bij de hand want het is pas februari.
Vergeet u de vogels in de tuin niet, in het groeiseizoen eten ze massa’s luizen, rupsen e.d. Voer ze nu bij op een katveilige plaats met vetbollen, pinda’s en speciaal strooivoer. Hang zo mogelijk nestkastjes op en maak ze in het winterseizoen schoon. Hang ze na het schoonmaken weer terug omdat veel vogels er ’s winters ook in overnachten.

Verwaarloosde hagen zoals beuk (Fagus sylvatica), haagbeuk (Carpinus betulus) en Meidoorn (Crataegus) kunnen nu stevig in vorm gesnoeid worden. Kale stukken haag kunnen nu aangevuld worden met nieuwe planten.

naar boven
TUINADVIES FEBRUARI

In februari kan het stevig vriezen of het voorjaar zit al in de lucht.
Afhankelijk van het weer zijn er altijd wel klusjes in de tuin te doen en is er tegelijkertijd een frisse neus te halen. Voor uitgestelde werkzaamheden zoals een loszittende plank van de schutting of het kapotte tuinhekje is er nu tijd genoeg. 

Controleert u ook het tuingereedschap zoals de snoeischaar, grasmaaier en de spade.
Schoonmaken, slijpen, invetten en smeren –
klusjes waar u later veel gemak van heeft. Kijk ook eens of het bindmateriaal van aangebonden (klim)planten niet te strak zit en gaat ingroeien. Boompalen kunnen meestal zo’n drie tot vijf jaar na planting verwijderd worden.

Let bij zware sneeuwval op de wintergroene planten zoals bamboe, buxus en taxus. Verwijder de sneeuw met een lange stok o.i.d. zodat de takken niet door het gewicht kunnen breken. Bij strenge kale

TUINADVIES MAART

Afhankelijk van het weer kan de winterbescherming nu weggenomen worden. Gooi het nog niet weg of houd vliesdoek bij de hand – het kan ’s nachts nog pittig vriezen.
De dode plantenresten van de vaste planten kunnen nu afgeknipt of -gebroken worden. Doe dit op ongeveer 3 cm boven de grond zonder het jonge groen te beschadigen – zijn er veel katten in de tuin, laat dan ter bescherming van de jonge scheuten stengels van 10 cm staan.
Maak van het afgevoerde materiaal zo mogelijk een composthoop; er is niets mooiers dan zelfgemaakte compost.
Tijdens het opruimen komen we de eerste bloeiende bollen tegen maar ook het onkruid wat in de winter ontkiemd is, dit kan direct mee naar de composthoop.
Vroeg in het seizoen onkruid wieden bespaart u later een hoop werk.

Maart is, als de vorst uit de grond is, een goede tijd om bomen en struiken te planten. Maart is heel geschikt om rozen te gaan planten of te gaan verplanten. Tevens kunnen de vorstgevoelige heesters als bijv. de Amerikaanse sering (Ceanothus), de Caryopteris en de Vlinderstruik (Buddleja) gesnoeid worden.
Deze heesters kunnen in de winter gedeeltelijk ingevroren zijn. U mag deze heesters flink terug snoeien.
Heesters die op eenjarig hout bloeien zoals de Pluimhortensia kunnen nu ook gesnoeid worden. Bij de snoei van deze heesters gaat het om het verwijderen van de takken waar vorig jaar bloei aan heeft gezeten. Deze heesters moeten worden teruggezet tot het eerste of tweede slapende oog (knop).
Als de vorst uit de grond is kunt u het gazon eens goed uitharken en onkruid als de Paardenbloem met penwortel en al
maart
uitsteken. Worden de pollen Sneeuwklokjes te groot, dan is het nu de goede tijd ze op te nemen, te splitsen en in kleine groepjes te herplanten (dezelfde diepte).


naar boven

april

 

 

 

 

 

 

 

TUINADVIES APRIL

Was er in maart geen gelegenheid om vaste planten te verplanten of te verjongen, dan kan dat ook nog in april.
Veel vaste planten krijgen na een aantal jaren een zogenaamd ‘dood hart’. Het is minder dramatisch dan het woord doet vermoeden. De planten groeien van binnen naar buiten, en vormen na jaren een ring van nieuwe scheuten met centraal het ‘dode hart’. Door de planten op te nemen, de vitale jonge planten van de kluit te scheuren snijden en weer te herplanten, wordt de plant verjongd (de oude kern kan op de composthoop).
Tip: verbeter de grond van het plantgat met compost of ‘bodemverbeteraar’ en geef, ook bij regenachtig weer, de planten water zodat de wortels goed contact maken met de grond.

Heesters, die op éénjarig hout bloeien zoals de Pluimhortensia, kunnen nu ook gesnoeid worden. Bij de snoei van deze heesters gaat het om het verwijderen van de takken waar vorig jaar bloei aan heeft gezeten. Deze heesters moeten worden teruggezet tot het eerste of tweede slapende oog (knop).
Als de vorst uit de grond is kunt u het gazon eens goed uitharken en onkruid als Paardenbloem met penwortel en al uitsteken. Worden de pollen Sneeuwklokjes te groot, dan is het nu de goede tijd ze op te nemen,te splitsen en in kleine groepjes te herplanten (dezelfde diepte).
April is zolang het blad nog niet uitgelopen is een goede tijd om bomen en struiken te planten.
Er komt nu ook leven in de vijver en is het tijd om achtergebleven dode plantenresten
te verwijderen. Daarna kunnen te grote vijverplanten gesplitst worden en in goede vijvergrond herplant worden.
Voor het gazon is het nu tijd om onkruid te verwijderen, kale stukken bij te zaaien en te bemesten met een langzaam vrijkomende mest op organische basis.
De kuipplanten kunnen nu zonodig verpot worden en langzaam weer wennen aan de buitenlucht. Grote kuiplanten worden – i.v.m. nachtvorst- pas in mei buiten gezet.
Houd het onkruid in de gaten en voorkom dat het onkruid later, onopvallend tussen de andere hoge planten, zaad kan zetten. Dat scheelt een hoop tuinonderhoud en ergenis.naar boven

TUINADVIES MEI

Van de vroegbloeiende bollen kunnen na minmaal zes weken na de bloei de bladeren afgeknipt worden.
Beter is het de bollen achter laat uitlopende vaste planten zoals Hosta´s te poten – het vergelende blad wordt dan door de opkomende vaste planten aan het gezicht onttrokken.
Afhankelijk van de gebruikte beplanting (zie ook de Natuurlijke Tuin) kan er nu begonnen worden met het eventueel opbinden van de vaste planten. Een geduldwerkje, neem er lekker de tijd voor.
Nu het gras goed aan de groei is kunt u het gazon eens goed verticuleren. Doordat kruipende plantjes zoals klaver, wild gras en
mos verwijderd worden krijgt het gras meer lucht en ruimte.
Komt er veel mos tevoorschijn, laat dan het gras in het najaar langer de winter in gaan zodat het voor mos lastiger wordt zich te vestigen.

Laat opkomende planten kunnen nu nog verplant en gescheurd worden. Doe dit bij voorkeur bij bewolkt miezerig weer en geef de planten bij droog warm weer regelmatig water.

De kuipplanten kunnen half mei naar buiten en éénjarige planten kunnen nu geplant worden. Onkruid wieden: doe elke keer een klein stuk 100% en geniet ondertussen van het voorjaar in de tuin.
mei
naar boven

juni

 

 

 

 

 

 

Als er genoeg zuurstofplanten zijn en het oppervlak van de vijver is voor éénderde bedekt met drijvende waterplantbladeren, dan zal het water helder blijven als er geen of weinig vis in zit. Een portie watervlooien doet ook wonderen mits er natuurlijk geen vis in de vijver rondzwemt.

Wilt u persé vis in de vijver neem dan geen karperachtigen als de Goudvis. Deze vis heeft de gewoonte de vijvergrond om te woelen waardoor het water voedselrijk en troebel wordt.
De heldergroene slierten alg, de zogenaamde ‘flap’, kunnen het best verwijderd worden door met een stokje tussen de vingers al draaiend de flap om het stokje te winden.

Als de jonge lichtgroene scheuten van de haagplanten naar donkerder groen verkleuren, is het tijd om hagen te snoeien.
Heeft u topzware planten in de borders staan, bind ze dan nu op voordat een
onweersbui de planten velt. Juni heeft vaak langdurig droog weer. Mocht u de tuin gaan sproeien doe het dan 1 maal een paar uur per gedeelte in plaats van een half uurtje elke dag. Het water moet diep in de grond doordringen, daar waar de wortels horen te zitten.

Zet een bakje neer waar gesproeid wordt, zo krijgt u een indruk hoeveel water er gevallen is. Met een schop een kuiltje graven laat zien hoe diep het water is gekomen.

Verwen uw planten niet te veel, anders groeien de wortels niet meer naar beneden maar naar boven. Gecultiveerde rozen krijgen begin juni speciale rozenmest en worden gecontroleerd op wildgroei onder de entplaats. Uitgebloeide heesters kunnen eventueel in vorm gesnoeid worden.


naar boven
TUINADVIES JUNI

Nu het water in de vijver warmer wordt blijkt of de vijver in evenwicht is. Helder water is voedselarm water. Door voedselontrekking van planten en het verwijderen van dode plantenresten zal het water voedselarm blijven.


TUINADVIES JULI

Door de hogere beplanting wordt het steeds lastiger om onkruid te wieden.
Overweeg of door het wieden tussen volwassen planten er niet meer kapot gaat dan het onkruid alleen. Uitgebloeide bloemen verwijderen stimuleert voor veel planten de bloei. Veel (tuin-)geraniums zien na hun uitbundige bloei er nu wat rommelig uit – knip al het blad en uitgebloeide bloemen af, geef ze wat mest en water en na een paar weken staan ze er weer frisgroen bij met redelijke kans op herbloei.
Sommige planten zoals de Phlomis zien er na de bloei ook prachtig uit, knip die niet af, u hebt er tot diep in de winter nog plezier van.
Het opbinden van spontaan omvallende planten blijft in de traditionele border een klusje voor het hele groeiseizoen. Vindt u dit vervelend werk, overweeg dan eens een natuurlijke border aan te leggen.
In een natuurlijke border worden planten gebruikt die qua bouw nog dicht bij hun natuurlijke voorouders staan en op hun eigen benen kunnen staan (zie 'allerlei' de natuurlijke tuin).
Mocht u de tuin gaan sproeien doe het dan
een maal een paar uur per gedeelte in
juli

 

plaats van een half uurtje elke dag. Het water moet diep in de grond doordringen, daar waar de wortels horen te zitten. Zet een bakje neer waar gesproeid wordt, zo krijgt u een indruk hoeveel water er gevallen is. Met een schop een kuiltje graven laat zien hoe diep het water is gekomen. Verwen uw planten niet te veel, anders groeien de wortels niet meer naar beneden maar naar boven.
Door de zomer-warmte kunnen de planten nu last van bladluizen krijgen. Grijp niet naar de gifspuit maar naar de tuinslang en spuit de luizen van de planten.
De meesten halen de terugreis naar de sappige top van de plant niet meer.
De tuin vogelvriendelijk maken door heesters en bomen te planten (en katten op afstand houden) is nog de beste oplossing. Blijven de planten onder de luis zitten dan kan een verkeerde standplaats ook de reden zijn.
Bij doorbloeiende rozen de uitgebloeide bloemen verwijderen stimuleert de bloei, let tegelijkertijd op of er geen wildgroei onder de entplaats is ontstaan.

naar boven

TUINADVIES AUGUSTUS

Tot half augustus kunt u de hagen nog knippen. Als u ze al in juni geschoren heeft zult u alleen de uitschieters hoeven af te knippen. Indien u de hagen later zou snoeien dan half augustus, dan bestaat er de kans dat de jonge scheuten niet goed afgehard de winter in gaan en ze de kou niet overleven.
Mocht u de tuin gaan sproeien doe het dan 1 maal een paar uur per gedeelte in plaats van een half uurtje elke dag. Het water moet diep in de grond doordringen, daar waar de wortels horen te zitten.
Zet een bakje neer waar gesproeid wordt, zo krijgt u een indruk hoeveel water er gevallen is. Met een schop een kuiltje graven laat zien hoe diep het water is gekomen.
Verwen uw planten niet te veel, anders groeien de wortels niet meer naar beneden maar naar boven.
Door de zomerwarmte kunnen de planten nu last van bladluizen krijgen. Grijp niet naar de gifspuit, maar naar de tuinslang en spuit de luizen van de planten. De meesten halen de terugreis naar de sappige top van de plant niet meer.
augustus

 

 

 

 

De tuin vogelvriendelijk maken, door heesters en bomen te planten (en katten op afstand houden), is nog de beste oplossing.
Blijven de planten onder de luis zitten, dan kan een verkeerde standplaats ook de reden zijn. Meeldauw, herkenbaar aan wit beschimmelde bladeren, heeft vaak ook met de onjuiste standplaats van de plant te maken. Bij sommige oude cultivars van bijv. Monarda’s en Phloxen is de kwaal vrijwel chronisch – aanschaf van nieuwe kweekvormen is dan de enige oplossing.
Door de hoge beplanting wordt het, mocht
het na consequent wieden nog nodig zijn, steeds lastiger om onkruid te wieden. Overweeg of door het wieden tussen volwassen planten er niet meer kapot gaat dan het onkruid alleen.
Eventueel uitgebloeide bloemen verwijderen. Sommige planten zoals de Monarda zien er na de bloei echter ook prachtig uit, knip die niet af, u hebt er tot diep in de winter nog plezier van.naar boven

TUINADVIES SEPTEMBER

Wilt u voorjaarsbloeiende bloembollen in de tuin planten dan is het nu de tijd ze alvast te bestellen.
De vroege bloeiers als crocussen kunt u al in september poten, maar meestal is het handiger ze allemaal in oktober te poten.
In september kan het nog hoogzomer zijn. Loop dan eens de tuin door en maak
september

 

 

 

 

 

 

aantekeningen of foto’s van wat u het volgend voorjaar eventueel wilt veranderen.
Mocht u niet tot het voorjaar kunnen wachten dan is september een goede maand om vaste planten te verplanten.
De grond is nog warm, de planten zullen goed beworteld de winter ingaan.
Pluk hier en daar nog wat onkruid weg.

naar boven

oktober

TUINADVIES OKTOBER

De nieuwe bloembollen kunnen de grond in. Door nu te poten kunnen de bollen alvast wortelen en zullen dan ook vroeger bloeien dan bollen die vlak voor de winter geplant worden.
Afhankelijk van het weer kunnen de kuipplanten naar de kas (ramen open) of winterberging. Geef ze geen mest meer en geleidelijk minder water. De planten die een graadje vorst verdragen zoals de olijf, kunnen het beste zolang mogelijk buiten blijven staan.

Dahlia’s en Canna’s kunnen uitgespit worden, snijd het loof er af en controleer op rotte plekken, overwinter ze in turfmolm op een vorstvrije plaats.
De eerste blaadjes gaan vallen. Span een net over de vijver of gebruik een schepnetje om de herfstbladeren uit de vijver te vissen. Houd ook het gazon vrij van gevallen blad en maai het gras wat minder kort om mosvorming in de winter te voorkomen.
Oktober en november zijn goede maanden om bomen en struiken te planten.

naar boven

TUINADVIES NOVEMBER

Laat het gras niet te kort de winter ingaan, dan is er geen ruimte voor mosvorming in het gazon.
Het afgevallen blad wordt van het gazon geharkt om kale plekken te voorkomen (een mooi felgekleurd tapijtje bladeren kan wel een week voor de sier blijven liggen).
Het afgevallen blad is goed materiaal om wintergevoelige planten af te dekken.
Laat het blad in de borders liggen, verwijder het alleen maar bij planten die van de open ruimte houden zoals rotsplanten e.d.
Houd de vijver vrij van herfstbladeren en haal voorzichtig de dode plantenresten uit
de vijver zodat u de vijverbewoners niet in hun winterslaap stoort.
De cultivar-rozen kunnen nu aangeaard worden. Door rondom de voet van de plant een heuveltje grond aan te brengen worden de vitale delen van de plant beschermd tegen de winterinvloeden. Tegelijkertijd kan er een laagje koemest of compost rondom de plant gestrooid worden.
November en december zijn goede maanden om berk, walnoot, druif en esdoorn te snoeien. De sapstroom is van deze houtige gewassen al vroeg op gang, door snoei in het voorjaar kunnen ze doodbloeden.
naar boven
november

 

 


december
TUINADVIES DECEMBER

Wintergevoelige planten kunnen nu, zolang het nog niet streng vriest, licht afgedekt worden tegen de vorst. Bij strenge vorst een extra laagje erbij.
Gaat het weer langdurig dooien, verlicht de winterbescherming dan om smeulen te voorkomen.

 December is een goede maand om berk, walnoot, druif en esdoorn te snoeien. De sapstroom is van deze houtige gewassen al vroeg op gang, door snoei in het voorjaar kunnen ze doodbloeden.
Gooi de kerstboom niet te vroeg weg, de takken kunnen nog prima gebruikt worden als winterbescherming.

naar boven
 

Logo Facebook Mocht u toch nog een vraag hebben over het onderhoud van de beplanting dan kunt u hier de vraag stellen. Voor vragen over tuinontwerp of beplantingsplan kunt u het best direct contact opnemen via telefoon of email.
          |  INTRO  |  VISIE  |  WERKWIJZE |  PORTFOLIO  |  CONTACT  |  LINKS  |   ALLERLEI   |